Cumpararea unei masini second hand este intotdeauna riscanta si nimic nu poate garanta succesul, insa sunt cateva aspecte ce trebuie luate in considerare inainte sa va “despartiti” de banii dumneavoastra.

Consideratii generale inainte de cumpararea unei masini second hand

Deprecierea financiara a masinilor second hand este mult mai mica decat in cazul masinilor noi si din acest punct de vedere achizitionarea lor dece la o pierdere mai mica in momentul in care veti dori sa o vindeti.

Este indicat sa stiti exact suma disponibila pentru achizitionarea masinii second hand, veti economisi mult timp daca veti sti exact ce masina va permiteti sau nu. Verificati intotdeauna pretul pietei pentru marca, modelul si anul masinii pe care doriti sa o achizitionati - cititi mai multe publicatii, ziare sau siteuri cu anunturi auto pentru a determina pretul “corect”.

Masinile mai noi de 3 ani si care au fost conduse in medie 15.000 - 20.000 km anual reprezinta probabil cea mai buna achizitie. O medie anuala normala este in jur de 15.000 km, deci pentru o masina second hand veche de 3 ani un kilometraj de 45.000 - 60.000 km este rezonabil. Un numar mult mai mare de km poate insemna ca masina a fost utilizata ca taxi, de firma sau in mod excesiv.

Masinile din clasa medie, mici sau hatchback sunt mult mai usor si ieftin de intretinut decat decapotabilele sau limuzinele. De altfel, masina care isi pierde cel mai putin din pret in timp in anul 2007 a fost desemnata BMW seria 1.

Sfaturi generale la momentul inspectiei

Verificati daca seria caroseriei corespunde cu cea inscrisa in certificatul de inmatriculare si ca aceasta serie nu a fost stearsa sau modificata in nici un fel. Seria motorului trebuie de asemenea sa se potriveasca cu cea din carte sau certificat.

Niciodata nu cumparati o masina second hand fara sa mergeti cu ea in test drive. Daca este posibil mergeti la o plimbare ce acopera o varietate de conditii - autostrada, prin mediu urban, drumuri serpuite… Verificati de asemenea mersul inapoi.

Caroseria masinilor second hand

Intotdeauna inspectati caroseria in lumina puternica.

Uitati-va dupa semne de rugina sau corodare. Rugina este probabil cea mai daunatoare la masinile cu o vechime mai mare de 5 ani. Zgarieturile de suprafata sun relativ “inofensive” si pot fi reparate usor insa rugina care provine din interiorul elementelor de caroserie este mult mai grava.

Cautati rugina in partea de sus si din spate a aripilor, de-a lungul pragurilor (sub ele), sub amortizoarele fata si spate si in partea de jos a usilor.

Cateodata o mica pata de rugina la exterior poate indica o coroziune mult mai grava la interior. Apasati zona din jurul petei de rugina usor cu degetul, daca se aude un pocnet inseamna ca coroziunea este avansata la interior.

De obicei nu merita sa reparati rugina care a perforat elementele caroseriei, acest lucru poate fi realizat scump de catre specialisti iar vopsirea ulterioara este de asemenea scumpa.

Inspectati caroseria plimbandu-va in jurul ei, priviti de-a lungul aripilor si usilor din toate cela 4 colturi ale masinii. Orice reparatii in urma unui accident vor fi vizibile daca nu au fost reparate bine. Daca veti observa “valuri” sau o schimbare a texturii vopselei daca sub se afla o cantitate mare de chit auto. Cautati de asemenea si variatii ale nuantei vopselei - poate indica vopsirea in urma unui accident a zonei respective.

Structura caroseriei

Cautati semne de perforare a ruginei la aripile interioare, plafonului, stalpilor usilor si elemetele sasiului vizibile sub capota. Daca descoperiti rugina in aceste zone, refuzati masina. Sub masina verificati lonjeroanele, pragurile si elementele de ranforsare. Ciocaniti zonele suspicioase usor cu un ciocan mic sau apasati puternic cu mana pentru a detecta daca metalul este slablit de rugina si “se lasa”. Prezenta unui strat proaspat de grund sau material anti-coroziv poate ascunde zone de metal ruginite.


Acest articol este in curs de editare si se va completa cu mai multe informatii in curand…