Testarea si diagnosticarea masinilor din acest grup se poate face relativ usor si cu o investitie mica. Bineinteles, tester au si serviceurile auto deci poate exista intrebarea: de ce sa imi iau software si cablu sa fac diagnosticarea sau testarea de unul singur? Exista mai multe motive, poate nu ai incredere in altii, poate ti se pare prea scump, poate ai multi prieteni cu masini ale VAG grup sau poate pur si simplu esti maniac si vrei sa stii TOT despre masina ta. Motivul nu conteaza asa mult, determinarea este importanta.

Bineinteles ca nici unul din fisierele descrise in acest articol nu sunt hostate pe serverul ATAO.ro, articolul are un caracter educational si nu avem nici o raspundere privind legalitatea folosirii acestor programe de diagnosticare, testare si monitorizare. Acest articol se refera dar nu se limiteaza, la masinile VW, Audi, Skoda si Seat.

De ce aveti nevoie:

1. Calculator - laptop preferabil cu porturi USB

2. Internet - probabil ai deja nu?

3. Cablu USB - OBD Diagnose Interface

Acest cablu poate fi cumparat din Romania sau de pe eBay. Din experientele anterioare va recomand un vanzator de pe eBay, o cunostinta a cumparat o interfata ODB de la acesta, vizitati acest link pentru a vedea cablurile ce le vinde. Procedura de cumparare e simpla, puteti cumpara si din Romania insa pretul este cam mare la noi. ATAO.ro nu este in nici un fel asociat cu acest vanzator de pe eBay.
4. Software

Deci aveti cablu…. sau nu, dar ati ajuns la sectiunea de software. Pentru ca acest articol are ca scop oferirea unei solutii functionale de testare si diagnosticare, ne vom referi la un program care functioneaza 100% si anume VAG COM 409.1 USB. Aceasta este o versiune mai veche, daca doriti una mai noua, puteti incerca - ne anuntati si pe noi rezultatele. Pentru a downloada acest program, veti avea nevoie de un program de torrente, recomandam uTorrent. Acesta poate fi downloadat aici.

Dupa ce ati descarcat uTorrent, urmati procedura de instalare. Odata instalat puteti trece la downloadul programului VAG 409.1 USB.

Urmati acest link. In dialogul de Open/Save - selectati Open with uTorrent.
Se va deschide aplicatia uTorrent ce va va prezenta un dialog unde trebuie sa selectati locatia pentru download. Odata downloadat programul, dezarhivati-l si cititi instructiunile…

Dupa ce ati instalat VAG 409.1 USB si ati urmat instructiunile va trebui sa rulati programul din folderul “crac*” unde steluta tine locul lui K. Acesta genereaza 3 fisiere d1, d2 si d3.bin. Faceti o copie dupa aceste 3 fisiere intr-un director separat (Exemplu: daca ati instalat VAG COM 409.1 in “C:\program files\vag-com”, creati un subdirector “c\program files\vag-com\binfiles”).

Va mai trebui sa downloadati o aplicatie de monitorizare a fisierelor, practic aceasta aplicatie copiaza niste fisiere ce dispar in timpul rularii programului VAG 409.1, este o protectie a softului. Aceasta poate fi descarcata de aici. Dupa ce ati descarcat VagMon - porniti aceasta aplicatie - in dialogul acestuia va trebui sa introduceti calea catre programul VAG COM 409.1 (in exemplu: “C:\Program Files\VAG-COM”) si calea catre copiile fisierelor .bin (in exemplu: “C:\Program Files\VAG-COM\binfiles”). Dupa ce ati completat aceste 2 campuri, lansati aplicatia VAG COM 409.1 utilizand butonul “Start VAG 409.1″.

Setarea programului VAG COM 409.1 este facila, mai intai trebuie sa selectati Portul cablului ODB - in cadrul programului selectati OPTIONS. Mai multe informatii despre utilizarea acestui software gasiti la aceasta adresa - manualul programului in format PDF.

Mult succes !

Daca te-ai incurcat pe undeva sau daca ai nevoie de vreun sfat, lasa un comentariu si vom incerca sa te ajutam.